Slimane в Celine или новината, която разтърси модния свят

January 23, 2018

Ако следите поне един моден канал, сайт, фейсбук страница, няма как да не сте попаднали на новината от неделния ден за новото поприще на Hedi Slimane в Celine. Ще кажете какво толкова, много шум за нищо - нито съм фен на Slimane, нито някога ще си позволя Celine, за да се вълнувам особено :) 

За човек, интересуващ се активно от модата, тази промяна лично за мен е интересна. При Phoebe Philo Celine се превърна в марката на софистицираната жена - жената с мисъл и посока, на тази, която заявява себе си с увереност и стил, а не със сексапил. Точно там, където женствеността тържествува, идва Slimane с неговия slim heroin chic, толкова далечен за жената Celine. Хеди е призван да вдъхне доза "мъжественост" в марката - по-агресивен подход, по-широк таргет, изцяло нова мъжка и couture колекция, аромат. Не може да не му се признае, че умее да обръща нещата с хастара, при това с печалба, а това е което LVMH търсят. Повече от ясно е, че втора Philo няма на дизайнерския небосклон, опитите за копирането й ще са обречени на неуспех. Не вярвам и Хеди с неговия бунтарски дух да заложи на подобна стратегия, само за да се хареса на феновете на марката.

Мнозина се опасяват да не се случи това, което видяхме в Yves Saint Laurant при Slimane -  едва ли не потъпкването на завета на великия дизайнер, залагане преди всичко на стайлинг и демонстриране на посредствени дизайнерски умения, къси поли и прозрачни блузи с пънк звучене. Според мен контекстът на YSL позволяваше в много по-голяма степен това, особено ако се разровите из архивите, ще видите, че Slimane черпи сериозно вдъхновение от големия Yves. Но при Celine енигмата ще е много по-трудна за решаване за Хеди. Тук имаме една обрана, стилово издържана, прекалено феминизирана дори марка, превърнала се в еталон за съвременната успяла жена. Естетиката на Philo, не е тази на Slimane, въпреки че и двамата са сред най-влиятелните трендсетъри. Само времето ще покаже дали Slimane ще се справи с ребуса или ще се окаже прекалено голямо предизвикателство дори за неговия интелект.


You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!