Weekend inspiration - Нещо за него, нещо за мен

October 30, 2016

Покрай майчинството се опитвам да пазарувам устойчиво - продукти, дрехи, уреди, които ще са полезни дълго време. Това само по себе си е предизвикателство, защото точно в този период нагласата да се пазарува какво ли не е доста завладяваща. Но аз обичам предизвикателствата. Уредът за захранване 2 в 1 Philips Avent е чудесен за приготвяне на бебешка храна, но периодът на захранване е 6 месеца-година и за мен е важно да открия и други функционалности отвъд този период.

Как можем да приготвим нещо подходящо за бебето и вкусно за нас?  Бебешкото захранване има за цел да запознава постепенно бебето с нови вкусове - на зеленчуци, плодове, зърнени, бобови и т.н., без използване на сол, захар и други овкусители. За това често се смята за доста безвкусно и немалко майки предпочитат да купуват готови пюрета, вместо да отделят от времето си за приготвянето му в домашни условия. Вместо да захранвате бебето си с не-знам-кога-как-скакво-приготвяна храна, може да спретнете нещо бързо, прясно и полезно както за него, така и за вас. Ето три идеи как използвам уреда за бебето и за мен:

С тиква Тиквата е сред най-полезните сезонни зеленчуци, а на бебетата е фаворит поради по-сладникавия вкус, напомнящ за майчината кърма. Подходяща храна при бъбречни,сърдечно-съдови и болестите на стомашно-чревния тракт. Богата на калций, магнезий, желязо, мед и кобалт, витамин С  и на каротин. За него приготвям тиквено пюре с един резен тиква сварен на пара, който се пасира до нежна смес. За мен - към сварените на пара тиквени кубчета (или към недояденото му пюре) добавям шепа орехи, лъжичка мед, щипка канела и заливам с малко тахан от тиквено семе (който носи вълшебния аромат на тиквените семки). Това е и чудесен десерт ако ви дойдат гости - с аромат на топла есен. 
С червено цвекло Червеното цвекло е изключително полезно и подценявано - то е основен източник на бетаин, богат на магнезии, йод, цинк, но и съдържа доста нитрати. За това и се препоръчва за прием след 8 месец и то с предварително накисване във вода.  За мен обаче приготвих любимата ми зимна разядка. Обелих средна глава червено цвекло, нарязох я на 2 и я сварих на пара за 15 мин. Очаквах части от уреда да бъдат необратимо боядисани в червено, но издържаха теста безпогрешно. След като е сварено, цвеклото се рендосва, към него се добавя сол, счукан чесън и майонеза (ядкова или яйчена), малко зехтин и счукани орехи за украса. 

С елда  Брашното от елда е едно от първите, което бебето опитва под формата на каша. Стандартната каша е с накиснато от вечерта брашно от елда (две супени лъжици), към него се добавя вода една чаша и се вари на тих огън 15 мин. Към него се добавя пасирана ябълка сварена на пара и малко кокосово масло за по-добро усвояване на ползите от елдата. За мен  - добавям брашното от елда към две разбити яйца с щипка сол, сместа запичам на котлон, намазан с мазнина (масло или олио) - може да се получат и палачинки, но аз правя по-малки и по-дебели "хлебчета". Здравословни, питателни и безглутенови. Може да се комбинират както с разядката от червено цвекло, така и със сварени на пара ябълки, поръсени с канела и мед. Елдата е частичен заместител на месото, защото в нея се съдържат големи количества желязо. Това от своя страна я прави подходяща за консумация и при анемични състояния. За по-високи нива на хемоглобин в кръвта са достатъчни само 2 супени лъжици брашно от елда дневно.  


You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!